donderdag 25 juli 2013

Kaart Missouri en Jefferson City - Vakantie Amerika

Kaart Missouri: US Government
Missouri is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Amerika. De staat ligt in de regio Midden-Westen van de VS en telt 6.010.688 inwoners (2011). De hoofdstad is Jefferson City en de standaardafkorting voor de staat is MO.

De stad Jefferson City is genoemd naar Thomas Jefferson (1743-1826), de derde president van de Verenigde Staten, hoewel hij werd geboren in Shadwell in de staat Virginia.

Missouri grenst in het noorden aan de staten Iowa en Nebraska, in het oosten aan Illinois en Kentucky, in het zuiden aan Oklahoma, Arkansas en Tennessee en in het westen aan Kansas.

In het noorden van Missouri ligt een prairieachtige hoogvlakte.

Tussen het Ozarkplateau, dat zich over het grootste deel van het zuiden uitstrekt, en de Missouri die ten noorden daarvan stroomt, bevindt zich een hoogvlakte die een uitloper is van de Great Plains.

Het Ozarkplateau, in het zuiden van de staat, telt meer dan 10 000 bronnen. Big Spring in het zuidoosten is een van de grootste van de Verenigde Staten.

Het hoogste punt in de staat is met een hoogte van 540 meter de Taum Sauk Mountain.

Rivieren
De belangrijkste rivieren in de staat zijn de Mississippi en de Missouri.

De Mississippi vormt voor het grootste deel de oostgrens van de staat. Een klein gedeelte van de oostgrens wordt gevormd door de rivier de Des Moines.

De rivier de Missouri is een zijrivier van de Mississippi en vormt ongeveer een derde van de westelijke grens.

De belangrijkste zijrivieren van de Missouri in de gelijknamige staat zijn de Osage, de Gasconade en de Chariton.

Klimaat en toerisme
Missouri kent een vochtig continentaal klimaat, dat erg variabel is. In de herfst en in het begin van het voorjaar komen tornado’s voor.

Belangrijke toeristische trekpleisters in Missouri zijn de steden St. Louis en Kansas City.

In het Ozarkgebied liggen het populaire Lake of the Ozarks en het Mark Twain National Forest.

Het Mark Twain State Park en een museum in het plaatsje Hannibal, zijn geboorteplaats waar hij zijn jeugd doorbracht, herinneren aan de schrijver Mark Twain.
Steden

Steden Missouri
De belangrijkste steden in Missouri zijn naast de hoofdstad Jefferson City: Kansas City, St. Louis, Springfield, Independence, Columbia, Lee’s Summit.

O'Fallon, St. Joseph, St. Charles, St. Peters, Blue Springs. Florissant, Joplin, Chesterfield, Cape Girardeau, Wildwood, University City, Ballwin, Raytown.

Belangrijke vliegvelden in Missouri zijn Lambert-St. Louis International Airport en Kansas City International Airport.

Kaart Missouri county's
De Amerikaanse staat Missouri is bestuurlijk onderverdeeld in 114 county's en één onafhankelijke stad.

Kaart Missouri counties: USGS

Kaart Missouri
Missouri grenst aan de staten Iowa, Nebraska, Illinois, Kentucky, Oklahoma, Arkansas, Tennessee en Kansas. De hoofdstad is Jefferson City.

Kaart Missouri, steden, wegen, rivieren, spoorwegen, meren: USGS